Elektriske installasjoner i privatboliger

Moderne elektriske installasjoner har mange krav og retningslinjer for å gjøre hjemmet så sikkert som mulig både for eksisterende bruk og framtidige utvidelser. Har du telt hvor mange stikkontakter det egentlig burde vært i boligen din?

Virker det som om det ble godt nok planlagt for fremtiden for eksempel ved TV-en, der du nå sikkert har en skjøteledning med forgrening for å få strøm på ikke bare TV, men receiver, forsterker, ladere til mobile enheter du gjerne bruker ved TV-en, og spillkonsoll eller et mediasenter (eller begge deler)? En moderne installasjon regner med seks uttak ved TV-en for å unngå skjøteledninger. To uttak per 4 kvadratmeter er standarden for vanlige rom.

En god regel er å tenke at alt utstyret du ikke flytter for mye rundt på skal ha sitt eget uttak, på samme måte som vi er vant til fra hvitevarer, som kjøleskap, komfyr og vaskemaskin. Vi flytter jo i grunn ikke så mye rundt på hjemmekinoen eller den stasjonære PC-en, så å måtte bruke skjøteledning tyder på dårlig planlegging.

Fordi de elektriske kravene våre stadig stiger er det derfor viktig å sikre at det er plass for utvidelser i el-anlegget uten at man skal behøve å ombygge. Husk også at du kan unngå ekstra plass til ladere ved å montere spesielle stikkontakter med ekstra uttak for USB-lading.